Kezdőlap
A vagyon elleni bűncselekményekről, és a védekezés lehetőségeiről E-mail

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer - ELBIR

 

A vagyon elleni bűncselekmények száma az országban és megyénkben is nagyon magas, az összbünözésen belül a vagyon elleni bűnözés részaránya 60% fölött van. A következőkben ismertetjük az egyes bűncselekménytípusok jellemzőit, különös tekintettel az elkövetési módokra, továbbá kitérünk a megelőzés lehetőségeire is.

Betöréses lopások

Évente kb. 40-45 ezer betöréses lopást követnek el Magyarországon, ebből mintegy 17-20 ezret lakások sérelmére. A lakásbetöréseket jellemzően a nappali órákban követik el, amíg a tulajdonosok dolgoznak, iskolában vannak. A hétvégi házak feltörése általában a nyári időszakon kívül, télen vagy kora tavasszal történik. A raktár-, üzlet-, irodabetörések pedig munkaidőn kívül, éjszaka vagy hétvégén történnek.
Az elkövetési módszerek a következők lehetnek: ablakbetörés, ablakbefeszítés, ajtóbefeszítés, hengerzár törés, zárhúzás, redőnyfelfeszítés, ajtólap kibontás, ajtónyitás lopott vagy álkulcs használatával. Ritkábban előfordul, hogy az elkövetők megbontják a falazatot vagy a tetőt, és onnan hatolnak be. A leggyakrabban eltulajdonított tárgyak: készpénz, ékszerek, bankkártya, ezen kívül műtárgyak, műszaki cikkek, egyéb háztartási cikkek. Üzletekből jellemzően dohányárut és szeszes italokat tulajdonítanak el.
A megelőzés lehetőségei alapvetően kétirányúak. Az egyik, meggátolni azt, hogy az elkövető vagy elkövetők bejussanak az ingatlanba. A másik, hogy egy esetleges bejutáskor azonnal jelzés történjen. Az első megoldás eszközei a mechanikai vagyonvédelmi eszközök, a másiké az elektronikus jelzőrendszerek. Tovább lehet növelni a biztonságot élőerős őrzéssel (vagyonőr alkalmazásával), de ezt a viszonylag magas költségek miatt magánszemélyek jellemzően ritkán engedhetik meg maguknak. Az esetleges kár mérséklésére ajánlatos biztosítást kötni. Előfordulhatnak azonban olyan szituációk, amelyeket sem elhárítani nem sikerült, és amelyekre a biztosítás sem terjedt ki, ezekben az esetekben a tulajdonos viseli a kockázatot.
A mechanikai eszközök (zárak, rácsok, széfek) és elektronikai jelzőeszközök alkalmazásán túl jó eredményeket lehet elérni a betörők ellen egy kis taktika alkalmazásával is. Az elkövetők rendszerint akkor törnek be, ha az ott lakók nincsenek otthon. Ezért a biztonság növelése érdekében azt a látszatot kell kelteni, mintha otthon tartózkodnánk. Különösen fontos ez akkor, ha hosszabb időre elutazunk. Egy megbízható rokon, szomszéd, ismerős lehetőleg minden nap szellőztessen és vegye ki a postát a postaládából (különösen a reklámújságok töltik meg hamar a postaládát). Érdemes időkapcsolós órát beszerezni, ami előre beállított időpontokban képes bekapcsolni a házban a lámpákat vagy rádiót. A rendszeres mozgás, az esténkénti fények és hangok azt a látszatot keltik, hogy a háziak otthon tartózkodnak.

Besurranásos lopások

A besurranásos lopásnak nevezzük azt a cselekményt, amikor az elkövető rongálás nélkül, általában a nyitva hagyott ajtón vagy ablakon jut be a lakása. Ilyenkor többnyire a háziak is otthon vannak. Ez jellemzően nyáron történik meg, amikor is a meleg miatt gyakrabban nyitva hagyják az ablakokat, erkély és teraszajtókat, de más időszakban is előfordulhat.
Amennyiben a bejárati ajtókulcs nélkül is nyitható (kívül is kilincs van), feltétlenül javasolt valamilyen módon zárni (biztonsági lánccal vagy zárral), még akkor is, ha otthon tartózkodunk. Az elkövetők általában nem kutatnak a lakásban, azt viszik el, amit találnak. Ezek lehetnek az előszobában hagyott tárcák, mobiltelefonok és gépkocsikulcsok, amivel a gépkocsit is el tudják vinni.

Zseblopások

A zseblopások elkövetése jellemzően Budapestre összpontosul. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy vidéken ne követnének el ilyen bűncselekményeket. A zseblopásokat általában tömegben, tömegközlekedési eszközökön, piacokon, áruházakban követik el, sokszor a járműre való le- és felszálláskor, illetve mozgólépcsőn utazáskor, amikor is az áldozat másra figyel. Az elkövetők általában csoportosan dolgoznak. Néhányan elterelik az utasok figyelmét, amíg az egyikük kiemeli a zsebből vagy táskából a pénztárcát, és azonnal továbbadja egy másik társuknak. Így ha ő le is bukik, nála semmilyen bizonyítékot nem találnak. Sok esetben valamilyen tárgyat (ruhadarabot vagy táskát tart maga előtt). Különösen veszélyes ebből a szempontból a karácsony előtti bevásárlás időszaka. A vastagabb felsőruházat miatt kevésbé lehet észlelni, ha valaki hozzánk ér, nagyobb a tömeg a járműveken, az áruházakban és közterületeken és nem utolsósorban az állampolgárok több pénzt is tartanak maguknál.
A zseblopások egy kis odafigyeléssel megelőzhetők. A pénztárcánkat mindig tartsuk biztos helyen! Erre a célra a farzseb nem alkalmas, kabátok esetén javasoljuk a belső zsebeket. A hölgyek a táskájuk belső zsebébe tegyék a tárcájukat, táskájukat pedig szorítsák a hónuk alá. Lehetőség szerint te tartsanak maguknál nagyobb mennyiségű készpénzt, vásárláskor használják inkább bankkártyájukat. SOHA ne tartsák a bankkártya mellett a PIN kódot. Ha szükséges felírni valahova, akkor a jegyezzék fel a noteszukba vagy telefonjukba, mint egy telefonszámot (pl.: az adott szám utolsó négy számjegye a PIN kód). Így az elkövető, ha el is tulajdonította a bankkártyát, azt nem fogja tudni használni. Fiataloknak ajánlható olyan pénztárca, ami egy lánccal felkapcsolható az övre, így ha meg is próbálják elvinni, nem fog sikerülni.
Sajnos a legnagyobb óvatosság esetén is bekövetkezhet a baj. Ilyenkor a következőket javasoljuk: tegyen feljelentést. Ezt bármelyik rendőri szervnél megteheti. Ha bankkártyáját illetve mobiltelefonját is ellopták, tiltassa le ezeket minél előbb, ha pedig a lakáskulcsát, illetve gépkocsijának kulcsát is elvitték cseréltesse le a zárakat.

Gépkocsikkal kapcsolatos bűncselekmények

A gépkocsikkal kapcsolatos bűncselekményeket alapvetően három csoportban lehet osztani.
Ezek a következők: a gépkocsi lopások, a gépkocsi-feltörések és a gépkocsiról lopások.

a. Gépkocsi lopások
Évente kb. 7-8 ezer gépkocsit lopnak el, ebből 6 ezer körül van a személygépkocsik száma. Ehhez adódik még hozzá az évi 2-3 ezer jármű önkényes elvétele. Így kb. 9-10 ezer járműnek veszik nyoma. Tapasztalati tény, hogy a bejelentett gépjárműlopások egy része valójában nem történt meg, és a háttérben biztosítási vagy lízingcsalás áll. A 90-es évekhez képest csökkent az ellopott gépjárművek száma, köszönhetően a bevezetett adminisztratív intézkedéseknek (gépjárműtörzskönyv, eredetiségvizsgálat). A lopott gépjárművek hazai forgalomba helyezése gyakorlatilag lehetetlen vagy túlságosan bonyolult. Ezért az elkövetők vagy külföldre szállítják a gépkocsikat, vagy itthon alkatrésznek használják fel.
A gépkocsi-lopások megelőzésére számos módszer létezik. E járművek általában már gyárilag is rendelkeznek bizonyos elektronikai védelemmel. Ezek közé sorolhatók a különböző riasztók és immobilizerek. A gyári eszközök csak minimális védelmet nyújtanak, mivel a jól felkészült tolvajok ismerik a hatástalanításuk lehetőségeit. A biztonság növelése érdekében javasolt egyedi riasztó- és immobilizer rendszerek beszerelése. Az elektronikai védelem legmagasabb szintje a gépjárműbe épített műholdas helyzet-meghatározó rendszer (GPS). A gépkocsiba épített GPS a műholdak segítségével meghatározza a jármű helyzetét és ezt az adatot továbbítja – jellemzően mobiltelefonon keresztül – a szolgáltatónak. Lopás estén a szolgáltató diszpécserközpontjában nyomon követhető a gépkocsi mozgása, így annak megtalálása is egyszerűbb. Ezen kívül lehetőség van a gépkocsi megállítására is. Ez elsősorban akkor javasolt, ha a rendőrjárőr a közelben van, így az elkövetők elfogása is nagy valószínűséggel megtörténhet. Sajnos léteznek technikai megoldások arra, hogy vagy a GPS jelét megzavarják és emiatt téves koordinátákat továbbítson, vagy a mobiltelefon működését zavarják, ekkor pedig a központba nem jutnak el az adatok. Az elektronikai védelem mellett másik lehetőség a mechanikai védelem. Ennek legegyszerűbb megvalósítása a különböző kormányzárak („esernyő”- és „balta”-zárak). Hatékonyabb megoldás a sebességváltózár. A korai modellek a sebességváltókart rögzítették egy adott (általában hátramenet) pozícióban, ráadásul jól láthatóak voltak, így már jelenlétükkel elriasztották az elkövetőket. Az újabb modelleket már a kardánbokszba építik be, és egy kulccsal nyitható zárszerkezet rögzíti hátramenetben a sebességváltót. Az elektronikai és mechanikai védelem jelentősen megnehezít a gépkocsi tolvajok munkáját, ezért előfordul, hogy olyankor lopják el a kocsit, amikor ezek az eszközök nincsenek bekapcsolva.
Ilyen helyzet az, amikor a tulajdonos hazaérkezve a motort járatva kiszáll, hogy kinyissa a kaput. A tolvaj beugrik és elhajt az autóval. A másik eset, amikor a tulajdonos közlekedik a gépkocsival, és útközben, pl.: tilos jelzésnél erőszakkal vagy fenyegetéssel kényszerítik, hogy a kocsiból kiszálljon, és azt átadja a rablóknak. Az előbbi kettő kombinációja, amikor a tolvajok koccanást idéznek elő, a gépkocsivezető kiszáll, majd az egyik elkövető beugrik a kocsiba, és a társával együtt elhajtanak. Ezeknek az eseteknek a megakadályozására fejlesztették ki azt az eszközt, amely az immobilizerhez kapcsolva képes kivédeni az ilyen helyzeteket. Az ajtónyitást és zárást követően egy kódot kell beütni egy numerikus billentyűzeten, ellenkező esetben a gépkocsi az elindulást követően néhány másodperc múlva megáll. Mivel ezt a kódot az elkövetők nem ismerik (sőt azt sem tudják, hogy ilyen rendszer van a gépkocsiban), néhány száz méter megtétele után nem tudnak továbbmenni, és kénytelenek a gépkocsit otthagyni.
Természetesen ellophatatlan autó nincs, de az előbbi megoldások kombinált alkalmazásával
jelentősen lehet növelni a gépkocsink biztonságát.

b. Gépkocsi-feltörések
A gépkocsi-feltöréseket jellemzően közterületeken, illetve áruházak parkolóiban követik el. A
módszerek között a legjellemzőbb a gépkocsi ablakának betörése, de a tolvajok kihasználják a
nyitva felejtett ajtót, ablakot, tetőablakot is. Ezért ha otthagyjuk a gépkocsit, mindig győződjünk meg arról, hogy megfelelően bezártuk-e. A tolvajok a gépkocsiban látható helyen hagyott értékek miatt törik fel az autót. Ne hagyjunk semmit (mobiltelefont, táskát, navigációs készüléket, pénztárcát) látható helyen. A modern autórádiók levehető előlappal vagy kódkártyával működnek, ezeket mindig távolítsuk el. Ha parkolóban megállunk, ne ott tegyük be a táskákat, egyéb dolgokat a csomagtartóba, mert kifigyelhetik és feltörhetik az autót.
Tegyük meg ezt elindulás előtt!

c. Gépkocsiról történő lopások

Nem csak a gépkocsiban, de gépkocsin is vannak olyan tárgyak, amelyek f elkelthetik a tolvajok figyelmét. Ilyenek lehetnek az antennák, dísztárcsák, acél- és könnyűfém-felnik. A leszerelhető antennákat megállás után érdemes leszerelni. A dísztárcsákat ajánlott kábelkötegelővel rögzíteni.
Ez ugyan nem jelent oldhatatlan kötést, hiszen csípőfogóval elvághatók, de ez jelentősen megnövelné az elkövetés időtartamát és ezzel a lebukás kockázatát. A felnik védelme érdekében javasoljuk a kerékőr csavarok alkalmazását. Ezek a csavarok különleges fejjel rendelkeznek, így csak a hozzájuk adott toldalékkal lehet oldani és meghúzni őket. Ilyen toldalék hiányában az elkövetők nem tudják leszerelni a kerekeket. Ne felejtsük el azonban magunknál tartani a toldalékot, mivel defekt esetén szükség van rá a kerékcseréhez.

A trükkös lopások

Trükkös lopásoknak nevezzük azokat a lopásokat, amelyek során az elkövetők valamilyen módon elterelik a sértett figyelmét és így tulajdonítják el az értékeit. A lopások alapvetően két csoportba oszthatók: a gépjárművekkel kapcsolatos lopások és otthon, megtévesztéssel elkövetett lopások.

a. A gépjárművekkel kapcsolatos trükkös lopások

A gépjárművekkel kapcsolatos trükkös lopásokat eredetileg az autópályákon követték el, jellemzően külföldi elkövetők külföldi sértettek sérelmére. Az elkövetők jelezték a kiszemelt áldozatnak, hogy valamilyen műszaki problémája (pl.: defekt) van, majd amíg az áldozat pihenőhelyen ellenőrizte a kerekeket, a nyitott gépkocsiból az elkövetők kiemelték a pénztárcát, mobiltelefont.
Ne hagyjon semmilyen iratot és értéket a gépkocsiban! Ha kiszáll, minden esetben zárja le a gépkocsit, még akkor is, ha nem távolodik el tőle! Ha többen utaznak együtt, valaki maradjon a gépkocsiban. A gépkocsival kapcsolatos trükkös lopások másik elkövetési módszere a városokhoz köthető. Az elkövetők kifigyelik a bankban, ha valaki nagyobb összegű készpénzt vesz fel, a bűntársak kiszúrják a gépkocsi kerekét, majd amikor menet közben a sértett defekt miatt megáll, segítségüket felajánlják és elterelik a figyelmét. Közben a társ igyekszik megszerezni a gépkocsi utasterében őrizetlenül hagyott pénzt.
Ha bankban nagyobb mennyiségű készpénzt veszünk fel, kérjük meg ismerősünket, hogy kísérjen el bennünket. Ha tényleg defektet kap a gépkocsink, ne hagyjuk őrizetlenül a felvett készpénzt.

b. Lakásban elkövetett trükkös lopások

A trükkös lopások másik fajtája a lakásokhoz kapcsolódik. Ebben az esetben a sértett engedi be az elkövető(ke)t a lakásába, akik valamilyen ürügyet találnak ki. Ilyen kitalált történet lehet: az önkormányzattól jöttek és segély, támogatás kiutalásához szükséges a sértett nyugdíjas szelvénye. Ilyenkor a sértett előveszi a szelvényt, ami mellett jellemzően a pénzét is tárolja. Ezt követően az egyik elkövető kér egy pohár vizet, vagy valamilyen más indokkal eltávolítja a sértettet a szobából, a másik elkövető eközben magához veszi a pénzt és egyéb értéktárgyakat. Az is előfordul, hogy valamilyen szolgáltató (elektromos- vagy gázművek) alkalmazottjaként jelentkeznek be valamilyen hibaelhárítás miatt. Volt olyan eset, ahol az elkövetők csőtörés után kutattak a házban, és a történetük igazolására még a falakat is lelocsolták vízzel. Nem ritkán kisgyerekkel kéretőznek be, arra hivatkozva, hogy a kisgyermek szomjas vagy WC-re kell mennie. Csak olyan személyt engedjünk be a lakásunkba, akit ismerünk. Az önkormányzatok és a szolgáltatók alkalmazottai rendelkeznek fényképes igazolvánnyal. Ezt minden esetben kérjük el! Ha gyanúsnak találjuk a személyt, hívjuk a Rendőrséget. A szolgáltatók általában írásban intézik a hivatalos ügyeket. Ha nem érezzük magunkat biztonságban és van rá lehetőségünk, kérjük meg valamelyik szomszédunkat, hogy jöjjön át hozzánk. Ha be is engedünk idegent a lakásba, semmiképpen ne hagyjuk magára. Ha bajt történt, azonnal értesítsük a rendőrséget, próbáljuk megfigyelni, hogy az elkövetők merre és milyen módon (gyalog, gépjárművel) távoztak a helyszínről. Ha esetleg megfogtak valamit (pl.: pohár), ahhoz ne nyúljunk és mutassuk meg a rendőröknek.

Házalással elkövetett csalások

Sajnos akaratunk kívül, de aktívan közreműködve is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy bűncselekmény áldozatává váljunk. Rossz-szándékú emberek mások jóhiszeműségét kihasználva próbálnak meg anyagi előnyhöz jutni.
Az elkövetők kihasználják a főleg idősebb sértettek tájékozatlanságát, kiszolgáltatottságát. Az egyik ilyen módszer, amellyel az elkövetők elhitetik a sértettel, hogy hamis pénzt kapott a nyugdíjával. Megfenyegetik, hogy amennyiben nem adja át nekik, akkor büntetőeljárás indul ellene. A bankjegyek természetesen nem hamisak, a sértettek azonban félve a felelősségre vonástól mégis átadják azokat az elkövetőknek.
A másik elkövetési módszer, amikor valamilyen rossz vagy gyengébb minőségű terméket kínálnak megvételre jó minőségűként. Tipikus elkövetési tárgy a gyapjúágynemű, ami valójában műszálból készül és töredékét éri az érte kifizetett összegnek. Szintén ide sorolható, amikor az elkövetők tűzifát ajánlanak megvételre és a mérlegelésnél csalnak. A házalóktól vett termékekkel kapcsolatos minőségi kifogások illetve meghibásodásuk esetén a jótállás érvényesítése gyakorlatilag lehetetlen.
A harmadik elkövetési módszer, amellyel egy alapítvány vagy karitatív szervezet képviselőjének adják ki magukat az elkövetők és gyűjtenek valamilyen karitatív célra adományokat. A különböző szervezetek nem alkalmazzák ezt a módszert.
Vigyázzanak értékeikre!

Amennyiben a témával kapcsolatban kérdése merül fel, keresse osztályunkat az alábbi elérhetőségeken.


Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság

Bűnügyi Igazgatóság

Bűnmegelőzési és Áldozatvédelmi Osztály

7400. Kaposvár, Szent Imre u. 14/c.

Tel.: 82/502-771


 

 
< Előző   Következő >